Anor
 Min antavla
 Släktforskning
 Startsidan
Släktforskning
Jag tillsammans med två av mina söner - Jacob och Marcus
Jag tillsammans med två av mina söner - Jacob och Marcus

Släktforskning är knappast en hobby, mer en livsstil.

Hur det började
Det var juli 1957 i Visby. En sommardag promenerade min far Sanfrid och jag på Visbys gator. Så råkade vi passera Arkivgatan. - Där inne är min gamle vän David Gadd verksam. Han kanske kan hjälpa mig att hitta lite fler förfäder bakom dem jag redan känner till. Vi går in! Det blev ett trevligt samtal därinne, som dock Gadd avslutade med att avgöra att ungefär en veckas forskning skulle det nog till för att hitta det viktigaste om släkten.
- Inte har jag den tiden nu!
Men så föll båda herrarnas blickar på tonåringen intill:
- Men Kerstin har säkert tid! Kan du, David, inte visa henne lite i början, så får hon göra jobbet!
Så blev det: Farbror David, som man sa på den tiden, hjälpte mig vänligt och sakligt i gång med många goda och värdefulla råd. Emellertid, allt annat som jag kunde ha gjort under den veckan föll. Jag var fast, fullständigt fast i släktforskningens dragningskraft.

40 år senare
Och veckan den blev lång! Detta hände för över 40 år sedan och ännu håller jag på. Jag har utrett hela min egen släkt och hjälpt andra, jag har forskat fram material för två hela socknar som har blivit till en tryckt sockenbok, jag har varit ordförande i en genealogisk förening i 15 år (KLGF i Kalmar), medlem av styrelsen i en annan (GGF på Gotland) och mycket annat i sammanhanget.
En hel del tidskriftsartiklar har det också blivit, ty förvisso är det mycket man får upp ögonen för och lär sig genom forskandet, levnadsbetingelser i äldre tid, lokalhistoria, men också allmän historia.

Framför allt hoppas jag dock att det skall finnas mycket mer att få forska fram! Finns det något mer tillfredsställande än när man efter mycket letande plötsligt har hittat lösningen på ett genealogiskt problem?

Sänd mig gärna ett mail!

 
Kerstin Jonmyren, Vintervägen 15, 611 36 NYKÖPING, E-mail: kerstin@jonmyren.se
Telefon: 0155-21 92 78